Charlie

zaterdag, januari 10, 2015 Jaimie 10 Comments

Image and video hosting by TinyPic
Nu ik aan het schrijven ben krijg ik weer kippenvel. Hoe kon dit ooit gebeuren? En waarom is het nog steeds bezig? De aanslag op Charlie Hebdo raakt me diep. Net als MH17 komt dit heel dichtbij en besef ik steeds meer hoe de wereld in elkaar zit. Het is hier niet vredig en eerlijk en het gaat ook steeds erger worden naarmate we ouder worden. Toch zeg ik iets verkeerd. De wereld is wel vredig en eerlijk, maar er zijn alleen een paar mensen die het verzieken voor de rest. Dat is wat die mensen doen. Ze verpesten het voor de rest, voor hun eigen geloof en uiteindelijk voor hunzelf.


Ik heb het natuurlijk over de terroristen. De mensen die een aanslag hebben gepleegd in Parijs. Een aanslag die gaat om de vrijheid van meningsuiting. Iets wat blijkbaar heel erg is, want ja, je eigen mening mag je niet hebben. Toch denken heel wat mensen daar anders over, want wat zijn er veel mensen die hun stem laten horen. Al die pakkende cartoons en teksten laten zien hoe 'we' er in staan, alle opstanden die laten zien wat voor een eenheid we vormen en al die gesprekken in je omgeving laten zien hoe erg we meeleven.
Toch is het lastig. Het is lastig om de keus te maken hoe je hierop wilt reageren. De één zwijgt, de ander doet mee met een opstand en nog een ander gebruikt geweld. Dat laatste is iets wat me dwars zit. Geweld of vandalisme lost niks op. Ik zag op het nieuws dat twee jongens een verfbus tegen een moskee hebben aangegooid. Een moskee waar mensen naartoe gaan die volkomen onschuldig zijn. Misschien zitten er wel wat mensen tussen die het goed vinden wat de terroristen hebben gedaan, maar dat zijn er niet veel. Ik denk niet dat het goed is om mensen over één kam te scheren. Het is net zoals een katholiek iemand die een persoon heeft neergestoken. Zijn wij dan allemaal zo? Volgens mij niet. De mensen die deze aanslag hebben gepleegd hebben dit niet zo maar gedaan. Ik had een gesprek met iemand in de trein en het kwam erop neer dat deze mensen allemaal iets hebben meegemaakt. Vaak zijn ze mishandeld en zijn er in hun directe omgeving mensen vermoord. Net zoals mensen die anderen pesten, omdat ze vroeger ook zijn gepest. Dit praat natuurlijk niet goed wat deze mensen hebben gedaan.
Ik ben verdrietig en boos tegelijk. Ik kan eigenlijk nooit beseffen waarom er mensen zijn die anderen dood willen maken. Mensen die in dit geval een mening hebben, maar ook totaal onschuldige mensen. En wat is er nu zo erg aan een spotprent? In het dagelijks leven worden er vaak genoeg spottende opmerkingen gemaakt. Dit kan over een persoon gaan, over een bepaald land, maar ook over een geloof en daar hebben we maar mee te dealen. Soms kan het niet fijn zijn als er iets over je wordt gezegd, maar spotprenten zijn grappig bedoeld met daarachter vaak een boodschap. Maar nooit is het een dreiging.
Ik liep net door Amsterdam heen. Een doodnormale dag voor mij. Nou ja, ik was wel druk in mijn hoofd, maar dat komt door school. Maar toen ik iemand hoorde schreeuwen en daarna 3 politieauto's langs zag razen ging er toch een angstig gevoel door me heen. Ik keek goed om me heen. Misschien waren het wel terroristen en waren ze vlakbij. Uiteindelijk was er niks aan de hand gelukkig, maar ik voelde me even niet veilig op straat. Iets wat toch zou moeten in ons mooie landje.

Wat vinden jullie van de aanslag en hoe gaan jullie er mee om? Zouden jullie willen dat er eens strenge maatregelen worden genomen tegen die terroristen? En zijn jullie bang?

Respect voor de slachtoffers die zijn gevallen door deze aanslag. 

10 opmerkingen :

 1. Anoniem10/1/15

  Ik ben het volledig met je eens. We zijn maar mensen en we zijn geen robots die je kan dreigen om een andere mening te hebben. Ik vind het laf dat mensen niet gewoon een cartoon mogen maken, puur om alles vanuit een andere ooghoek te bekijken. Maar angst zaaien, dat is hetgene wat ze willen en verdeeldheid. Dus ik vind het goed dat je er even wat over schrijft, want over één kam scheren, kan en mag niemand doen nu. In mijn ogen hebben die extremisten geen geloof, ze gebruiken hun geloof om een soort excuus te hebben. Want volgens hun geloof mogen ze niemand doden. Dus tja. In wat voor wereld leven we, inderdaad ja.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super mooi geschreven Jaimie! Ik ben het echt helemaal met je eens! Mensen over een kam scheren slaat echt nergens op, en dat gevoel dat je je nu sneller onveilig voelt had ik laatst ook, super stom...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat goed dit artikel! Je bent voor mij de eerste blogger die er aandacht aan schenkt. En terecht. Zo vreselijk wat daar gebeurd is... De doodsangst die mensen uitgestaan moeten hebben.. En allemaal door een paar terroristen. Soms word ik er ook wel eens bang van als je ziet wat er allemaal gebeurd op de wereld. We weten niet wat ons te wachten staat en misschien is dat wel goed ook..
  X Emma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super mooi artikel! Ik ben het helemaal met je eens!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, het is echt verschrikkelijk wat er gebeurd is. Bah.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind het ook zo dichtbij komen en echt vreselijk. Heel mooi geschreven dit, en ook goed dat je er aandacht aan besteedt. Ik ben het helemaal met je eens.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Anoniem11/1/15

  Heel mooi verwoord! ik heb precies dezelfde ideeën hierover.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een mooi artikel heb je hierover geschreven! Ik ben het volledig met je eens.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi geschreven. Het zou inderdaad heel makkelijk zijn om mensen over een kam scheren maar dat creëert alleen maar meer geweld.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een mooi artikel en ben het er helemaal mee eens! Het is echt verschikkelijk en je voelt toch een bepaalde angst, omdat het steeds dichterbij komt...Nu al in België :(

  BeantwoordenVerwijderen